Studia dla szefów kuchni od VIAMODA INDUSTRIAL

Nowe studia pierwszego stopnia dla szefów kuchni startują w VIAMODA INDUSTRIAL Szkoła Wyższa w Warszawie. Food Design – to nowy kierunek w szkole VMI Culinary School

Studia przeznaczone są dla przyszłych szefów kuchnimenedżerów restauracjidziennikarzy kulinarnych i innych fachowców pracujących w przemyśle gastronomicznym.

W Radzie Programowej VMI Szkoły Kulinarnej zasiadają: Barbara i Piotr Adamczewscy, Paweł Oszczyk, Hanna Szymanderska, Karol Okrasa, Wojciech Bońkowski, Sebastian Krauzowicz, Jan Babczyszyn, Bogdan Gałązka, Artur Moroz, Jarosław Dumanowski, Daniel Pawełek oraz Monika Kucia, która jest jednocześnie dyrektorem ds. rozwoju VMI Szkoły Kulinarnej.

Wśród wykładowców znaleźli się najlepsi specjaliści w swoich dziedzinach, min.:

  • Piotr Adamczewski – dziennikarz i autor książek kulinarnych – będzie uczyć historii smaku i kuchni międzynarodowych,
  • Barbara Adamczewska – pisarka kulinarna – będzie opowiadać o kuchni polskiej i polskich kuchniach regionalnych;
  • Paweł Oszczyk, szef kuchni w restauracji warszawskiego hote
    lu Le Régina, będzie uczył komponowania składników i tworzenia autorskich dań;
  • Wojciech Bońkowski, krytyk winiarski, będzie odkrywał przed studentami tajniki wina, a także uczył łączenia wina z potrawami i budowania karty win w restauracji;
  • Jan Babczyszyn – prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, będzie prowadził zajęcia seminaryjne Laboratorium Smaku, nowatorskie warsztaty z udziałem ekspertów z różnych dyscyplin gastronomii, pasjonatów, producentów i eksperymentatorów, którzy podzielą się ze studentami swoimi doświadczeniami i tajnikami własnego warsztatu.

Czytaj więcej: studia dla szefów kuchni od VMI